Saturday, March 27, 2010

Croissants - voisarvet


8kpl.
1½dl vettä tai maitoa
30g hiivaa
½ kananmunaa
½tl suolaa
75g margariinia tai voita
noin 4dl vehnäjauhoja
VOITELUUN:
½ kananmunaa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola, puoli munaa ja jauhot. Alusta pehmeä rasva taikinaan viimeisenä
2. Vaivaa taikina leipomusalustalla hyvin sitkeäksi. Kaaviloi taikina suureksi pyöreäksi levyksi ja jaa se kahdeksaan eri sektoriin.
3. Kääri sektorit sarviksi niin, että aloitat leveästä reunasta. Voit lisätä väliin myös juustoa.
4. Kohota sarvet pellillä hyvin ja voitele munalla.
5. Esilämmitä uuni 250 asteessa mutta alenna 225 asteeseen ja paista sarvia 10-12 minuuttia (tai enemmän, jos tarvitsee) uunin keskitasossa.

********

IN ENGLISH:
[8pce.
1½ decilitres water or milk
30 grams yeast
half egg
½ teaspoon salt
75 grams margarine or butter
around 4 decilitres wheat-flour
FOR BRUSHING:
half egg

PS: I don't know what units people in other countries use, so sry I had to put these in typical units what I use. And I don't understand anything about ounces or cups or anything.. :/

1. Add yeast to a handwarm water or milk and stir it well. Add salt, half egg and flours and stir. Add butter or margarine for the last and beat until smooth.
2. Press into a compact ball on a floured board, so the croissants won't crack in the oven.
3. Roll out the batter into a big circular board and cut into 8 pie-shaped sectors. Then roll the sectors towards the point, starting from the largest edge. You can add some cheese in! Shape croissants look good Then place them on sheet.
4. Let croissants rise on sheet and brush them with half egg.
5. Preheat oven in 250 degrees. Lower to 225 degrees and bake for 10-12 minutes (or more, if needed)

This is very easy recipe, so I hope that everyone understands these units. And understand my english.. :D

No comments:

Post a Comment

Polite comments make my day!

Go raibh maith agat!

Yours sincerely,
Sara Kristiina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...